Colleges
College 1: Humane organisatieontwikkeling
Prof.dr. Rob Blomme bestudeert organisaties vanuit gedragswetenschappelijk perspectief. Organisaties en daarmee organisatieontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met de mensen die er werken. Verandering stuit op weerstand, omdat mensen met een gevoel zitten iets te verliezen, zoals autonomie, status of zeggenschap. Tijdens dit college wordt verandermanagement vanuit het lerend vermogen van medewerkers onder de loep genomen. Krijg een verdiepend beeld in de verschillende condities van leren om zo succesvol aan de slag te gaan met organisatieontwikkeling.
- Krijg inzicht in het lerend vermogen van mensen
- Hoe hangen leren en veranderen met elkaar samen?
- Wat is de rol van de veranderaar in het leerproces?
College 2: Case: ING de leerweg naar de wendbare organisatie ING
Mariëtte Kloppenburg - ING, Lead HR Business Partner Retail Team NL & BE
ING heeft in 2015 een eigen vorm van Agile werken ingevoerd. Tijdens dit college nemen Mariëtte Kloppenburg en collega's u mee in de weg die zij gegaan zijn. Aan de hand van casussen en oefeningen wordt u uitgedaagd in de rol van de ING HR manager. Ga met elkaar aan de slag, stel vragen en leer van deze mooie praktijkcase.
- Wat is ING agile eigenlijk? En wat niet?
- Wat is de rol van HR in een agile organisatie?
- Hoe vertaalt u de ING case naar uw eigen situatie?
College 3: De plek van HR binnen een wendbare organisatie
Gidion Peters - Oprichter Organize Agile
Met dat organisaties zich ontwikkelen richting wendbare en lerende organisaties is een transformatie van HR nodig. De kern van wendbaar werken zijn de medewerkers en de ruimte die zij ervaren voor hun eigen ontwikkeling, eigen inbreng en ruimte om fouten te maken. Hiermee heeft HR een belangrijke en strategische positie, mits HR zichzelf blijft ontwikkelen. Dit vraagt om continu bewust zijn van de waarde die u dagelijks wel of niet toevoegt. Hiervoor is een andere mindset en positionering nodig.
Tegelijkertijd vragen de teams in een wendbare organisatie snelle oplossingen van HR aangezien ze zelf snel en iteratief werken. Dus lange ontwikkeltijd en grote documenten die voor de hele organisaties gelden, werken niet meer. Businessteams willen snelle aanpassingen gericht op de behoefte van het betreffende team en altijd aanpasbaar. Om dit te kunnen leveren moet HR op een andere manier de afdeling organiseren en meestal zijn er ook andere rollen nodig.
Naast de nieuwe rol, taken en positie van HR, zoomen we in op performance management. De manier waarop u belonen, beoordelen en ontwikkelen invult bepaalt de wendbaarheid van de gehele organisatie. Dat deze onderdelen losgekoppeld moeten worden is één ding, maar hoe geeft u hier een wendbare invulling aan? Hiermee gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden zelf aan de slag.
College 4: 'Control’ houden binnen een wendbare organisatie
‘Wendbaar’ wil niets anders zeggen dan ‘Agile’ . ‘Agile’ duidt op een volledig andere manier van werken. Het gaat om het vermogen om snel, flexibel en adaptief in te spelen op de ontvouwende omstandigheden. Het gaat niet om improviseren, maar om beheerst kunnen handelen zonder top-down beheersing. Met andere woorden, een agile benadering hanteert een alternatieve kijk op ‘control’ – niet directief maar kanaliserend. In deze sessie zullen we het agility principe toepassen op het richting geven aan de organisatie (‘strategic agility’ in plaats van ‘strategische planning’) en op het mobiliseren van de organisatie (‘organizational agility’ in plaats van ‘hiërarchische sturing’). Vervolgens zullen we bekijken hoe deze manier van werken consequenties heeft voor de benodigde leiderschap en ‘volgerschap’ binnen de organisatie en de onderliggende gedragsrepertoires en competenties.
Leerpunten:
- Het ontwikkelen van strategische wendbaarheid. Hoe spelen organisaties in op een snel veranderende, onvoorspelbare omgeving?
- Het ontwikkelen van de wendbare en lerende organisatie. Hoe worden organisaties ingericht en gestuurd om flexibel, adaptief en responsief te zijn?
- Het ontwikkelen van wendbaar leiderschap. Hoe kunnen leiders hun effectiviteit verhogen in het aansturen en mobiliseren van een wendbare organisatie?
Prof. dr. Ron Meyer, Hoogleraar Strategisch Leiderschap bij Tias School for Business & Society, Universiteit van Tilburg, Academic Director binnen het Senior Executive Program van TIAS en directeur van de Center for Strategy & Leadership, een internationaal advies- en opleidingsorganisatie. Akkoord.
College 5: Iedereen de baas – medewerkers worden mede-ondernemer
Op een zeer interactieve wijze neemt Allard de deelnemers mee in zijn wereld waar medewerkers weer mede-ondernemers worden. Hoe je een omgeving creëert waarin mensen weer in hun kracht komen. Weg met de standaard structuren als afdelingen, functieprofielen, beoordelingsgesprekken of authorisatieschema's. Terug naar vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid. Pas dan komt de betrokkenheid terug en boek je geweldige resultaten.
Allard Droste, Professioneel dromer, bestsellerschrijver, investeerder, coach, spreker ondernemer van Rotterdams metaalbedrijf Aldowa.
Intervisie - afsluiting
Twee dagen met veel informatie. Wat gaat u nu doen als u morgen op het werk komt met alles wat u de afgelopen dagen gehoord heeft? En wat gaat u laten? Ga samen met de andere deelnemers en Jeroen Busscher aan de slag en vindt uw antwoorden op deze vragen.
Nyenrode Masterclass Organisatieontwikkeling 2019
Ellen van der Hoorninschrijven@vakmedianet.nl
Ellen van der Hoorninschrijven@vakmedianet.nlhttps://nyenrodeorganisatieontwikkeling.pwnet.nl
2019-11-26
2019-11-27
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Nyenrode Masterclass Organisatieontwikkeling 2019Nyenrode Masterclass Organisatieontwikkeling 20190.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend